Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (2024)

Fashion Uitgelicht

29 september 2023
Victoria Mos

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (1)

De raadselachtige teasers die op sociale media circuleerden, hadden de verwachting aangewakkerd en hints van iets werkelijk buitengewoons aan de horizon laten vallen. Onder hen een kreeft, zorgvuldig vervaardigd uit glanzend gehamerd koper, sierlijk bovenop een zwartfluwelen bustier. Deze surrealistische aanblik stond in schril contrast met een vloeiende gedrapeerde rok. Het was een boeiende toegang tot een nieuwe creatie uit de uitgebreide en artistieke archieven van Madame Schiaparelli. Deze keer droeg het de onmiskenbare toets van Salvador Dalí, die de kreeft zag als een representatie van de verborgen schuilhoeken van de menselijke geest en zijn aantrekkingskracht, zowel verboden als fascinerend.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (2)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (3)

Schiaparelli, een naam die onlosmakelijk verbonden is met de avant-garde fashion, bloeide op het onconventionele. Verwijder gedurfde elementen uit zijn DNA, en het zou niet langer het huis zijn dat het is. Elsa Schiaparelli waagde zich zelf in de wereld van fashion nadat hij zich had laten inspireren door couturier Paul Poiret, een man wiens essentie het idee van ‘discrete luxe’ verwierp. Haar eeuwige rivaal, Coco Chanel, noemde haar brutaal de ‘kunstenaar die kleermakers maakt’. Elsa bezat een unieke en excentrieke smaak, een smaak die de moderne haute couture nog steeds associeert met weelde. Haar reis begon echter elders.

Ze opende haar uitstapje naar de fashion wereld met “Pour le sport”, haar eerste atelier gelegen aan de Rue de la Paix 4. Hier verkocht ze handgebreide golfkleding, zorgvuldig vervaardigd door Armeense ambachtslieden, met oversized trompe-l'oeil-strikken als bepalend kenmerk. Na verloop van tijd evolueerden deze strikken naar doorboorde harten, zeemanstatoeages en op röntgenstraling geïnspireerde patronen die de contouren van botten nabootsten. Dit waren symbolische stukken waarvan de ontwerpen, zoals Marisa Berenson vertelt in haar memoires ‘Momenti intimi’, de primitieve tekeningen van prehistorische kinderen probeerden na te bootsen.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (6)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (7)

Daniel Roseberry, de creatieve visionair die sinds 2019 aan het roer staat van het Maison, gebruikt deze rijke erfenis als hoeksteen voor zijn opnieuw vormgegeven Elsa. Hij bouwt voort op Elsa's originele concept van 'onmiddellijk klaar om te dragen', een concept dat haar beroemd maakte en haar tot een schepper maakte die in staat was om zelfs de meest functionele kledingstukken te transformeren in buitengewone kunstvoorwerpen, die in staat waren om verlangen op te wekken en aan te wakkeren. gesprekken.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (8)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (9)

Wat spreekt vandaag de dag tot de verbeelding? Is het het gedurfde concept van gestolen boxershorts, die via een sleutelgat naar verborgen geheimen verwijzen, speels gecombineerd met rinkelende gebreide tops en stretchrokken versierd met bedeltjes en veiligheidsspelden? Of misschien is het het krijtstreeppak, compleet met een blazer met lintafwerking, een iconische Schiaparelli-creatie die als muze diende voor het silhouet van de iconische Shocking-parfumfles, geïnspireerd op de legendarische Mae West?

“Ik ben tot het besef gekomen dat hoe bekender een kledingstuk is – een fris wit overhemd, een vloeiende trenchcoat, een strak zwart smokingjasje – hoe leuker het is om het te herontdekken door het prisma van de codes van het Huis, die vaak onthullen zichzelf als verborgen schatten”, vertelt Daniel Roseberry. Met dit inzicht onthult hij Schiaparelli's collectie Lente-Zomer 2024, een vakkundig bijgewerkt lexicon uit de jaren dertig.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (12)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (13)

Het is een naadloze samensmelting van klassieke Franse chic, verweven met de gestroomlijnde functionaliteit en verfijning die typisch Amerikaans is. Deze harmonieuze mix is ​​terug te vinden in de hele collectie, van het pastelkleurige jasje, versierd met prachtige lichaamssieraden, tot het gedurfde zwarte jasje dat zelfverzekerd zonder broek wordt gedragen en versierd met kettingen, kristallen en pop-geïnspireerde versieringen, waaronder een dramatische scheut glanzend rood email.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (14)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (15)

En dan zijn er nog de kunstig gedrapeerde jurken, met mouwen met franjes, die voorbestemd zijn om te combineren met antropomorfe laarzen met oversized platforms. Tweed jasjes, stijlvol gecombineerd met oversized denim, staan ​​naast het rok-en-shirt-ensemble met kreeft-thema, terwijl op zeelieden geïnspireerde outfits asymmetrische jasjes bevatten. Een zijden satijnen onderjurk met voorgevormde cups of een jumpsuit met een oversized broek en strategisch geplaatste uitsnijdingen maken deze boeiende collectie compleet.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (16)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (17)

Het kleurenpalet blijft trouw aan de essentie: zwart, ecru, wit, met subtiele hints van rood en stoffige tinten. Deze fundamentele tinten dienen als het perfecte canvas voor de iconische beelden van het Huis, zowel historisch als hedendaags, tot leven gebracht door middel van sieraden, borduurwerk en onderscheidende toepassingen. Zelfs een lange spijkerjurk met het Schiaparelli-insigne verandert in een boeiend stilleven, dat de essentie van tabak oproept.

Te midden van de wildgroei aan keyhole-decolletés en trompe-l'œil-teenvingers ontstaat er een frisse schoenentrend: een sneaker met een gouden puntneus, die perfect de geest van de collectie weerspiegelt. Het combineert moeiteloos de fantasie van haute couture met een grootstedelijk tintje, vooral in combinatie met een denim stofdoek met een architectonische kraag.

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (18)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (19)

"In essentie presenteren wij u de confectiekleding van Schiaparelli. Het is ontworpen voor dagelijks gebruik en, durf ik te zeggen, 'moeiteloos'? Absoluut. Maar het is ook ontworpen om een ​​statement te maken, om iemand door de kamer te trekken, om een ​​buitengewone echo te worden van enkele van onze mooiste couture-creaties. Elsa deed het eerst. Wij doen het nog een keer."

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (20)
Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (21)

En in een vleugje luchthartigheid, belichaamd in de afsluitende look gedragen door Kendall Jenner (in de casting zitten stoere figuren uit de industrie als Shalom Harlow, Amber Valletta en Irina Shayk), was er niets meer dan een voortreffelijk op maat gemaakte schede-jurk, versierd met een overvloed aan nageltips. Na de misstappen met kledingstukken die zijn ontworpen om 'het internet te doorbreken', heeft Roseberry zich opnieuw een confectiekleding eigen gemaakt die, met humor en kunstzinnigheid, Elsa's surrealistische wereld in ons dagelijks leven brengt. En in 2024 gebeurt het opnieuw.

Creatief directeur:Daniël Roseberry

Modellen:Abby kampioen,Afrika Garcia,Amber Valletta,Angelina Kendal,Anna Lochert,Aymeline Valade,Bibi Breslin,Eva Komuves,Grace Elizabeth,Imaan Hamam,Irina Shayk,Jeanne Cadieu,Karolina Spakowski,Kendall Jenner,Keny Salgado,Lena Hardt,Lina Zhang,Liu Wen,Liv Walters,Magdalena Frakowiak,Maggie Maurer,Malika Louback,Maria Ukech,Matty Fall,Mika Schneider,Mila van Eeten,Mona Tougaard,Nikki Vrekic,Penelope Ternes,Rania Benchegra,Verheug je Chuol,Roos Abels,Shalom Harlow,Tanja Churbanova,Tanja Diagileva,Wali

Belangrijkste punten uit Schiaparelli's SS24: een surrealistische couture-revival - niood (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6207

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.